top of page
P1300726.JPG

Yves Meulenijzer

Geboren en getogen in de Vlaamse Ardennen ben ik blij met dit project iets te kunnen betekenen voor het behoud van onze mooie streek

Ons verhaal

Na een carrière van 30 jaar als bedrijfsleider in de installatie en IT wereld, vonden dat de tijd rijp was om een nieuwe weg in te slaan.

In 2014 kochten we een kleine vervallen hoeve en de omliggende gronden op de rand van het natuurgebied het Burreken, op de grens van Horebeke en Schorisse-Maarkedal.

Omdat we droomden van een ecologische passief woning werden de daaropvolgende jaren zeer ingrijpende verbouwingen uitgevoerd en tal van hoogstam fruitbomen geplant. 

Aangezien we in het natuurgebied het Burreken kwamen wonen lag het voor de hand dat we ook als vrijwilliger de handen uit de mouwen zouden gaan steken bij de lokale Natuurpunt afdeling de Kern rondom het Burreken.

 

Onze omliggende weides werden toen begraasd door witte vleesschapen van een schapenhouder uit de buurt.

Om voldoende gras te hebben, strooide men geregeld de weide met kunstmest en jaarlijks kalkcyanamide om de bodem te ontsmetten om ziektes te voorkomen zoals rotkreupel.

De schapen en lammeren groeiden weliswaar goed maar van bloemen, klaver noch van kruiden geen spoor in de weide.

Intussen hadden we een cursus natuur beheer gevolgd bij Natuurpunt en tot het inzicht gekomen dat het beheer van onze weides anders moest.

Daarom werd besloten om zelf schapen te houden en gingen we op zoek naar een geschikt schapen ras, met volgende uitgangspunten voor ogen:

  • ​winter en zomer buiten

  • minder gevoelig voor ziektes

  • zelfredzaam en de ooien lammeren zonder hulp

  • niet bijvoederen

  • lichte en sterke dieren die de bodem niet beschadigen

  • niet kieskeurige alleseter

  • rustig en niet agressieve rammen

Via een Natuurpunt afdeling maakten we kennis met de Hebridean schapen, meteen waren we verkocht en in 2018 arriveerde de eerste dieren bij ons.

Door hun opvallende en indrukwekkende verschijning wekten onze schapen al gouw de interesse van wandelaars en buren en groeide het idee om onze schapen ook bij andere mensen te plaatsen, ons project GreenSheep oftewel GroenSchaap was geboren.

Vandaag hebben we een kudde van 300 ooien en 5 rammen en houden we 5 verschillende bloedlijnen aan om inteelt te vermijden. De verwantschap en eigenschappen van ouderdieren en hun nakomelingen  wordt daartoe nauwkeurig bijgehouden in speciale software die ons toe laat jaarlijks de juiste dek combinatie te maken en een stamboom bij te houden.

​

Passie voor natuur beheer

Aan de slag als vrijwilliger bij Natuurpunt in het nabijgelegen natuurreservaat het Burreken

yves bosmaaier_edited.jpg

Als je nog meer wil weten over grazen met Hebrideans, bel of mail me.

0475 42 17 63

bottom of page